Nie wiem jak inni ja zabrałam się powoli za przetwory.
Dziś na pierwszy rzut przepis jak kisić ogórki, aby były pyszne.
Przepis:
5 kg ogórków
5 dużych łyżek soli ( w zależności od ilości wody an 1 litr wody bierzemy 1 dużą łyżkę soli)
woda
6 liści laurowych
12 kuleczek ziela angielskiego
2 główki czosnku - polskiego
koper
chrzan w korzeniu
Realizacja:
- Ogórki dokładnie myję i ucinam z końcówek te ogonki
- kolejno koper, chrzan liście laurowe, ziele angielskie i czosnek wkładam na spód dużego naczynia, w którym będę kisić ogórki,
- na to kładę ogórki ( nie wszystkie)
- tak na zmianę - po ogórkach znowu wkładam trochę kopru, ząbki czosnku, chrzan, liście laurowe i ziele angielskie i znowu dodaje ogórków.
Kiedy mam dołożone ogórki do samego prawie końca biorę letnią wodę i dodaje do niej 5 łyżek soli.
Wszystko dokładnie mieszam, aby sól się rozpuściła. Kiedy sól się rozpuści wlewam to do naczynia z ogórkami. Dolewam tyle wody ile przyjmie naczynie.
Tak przygotowaną miksturę zamykam szczelnie i odstawiam w miejsce, które nie jest nasłonecznione, ale które będę dobrze widziała.
Tak ogórki powinny postać z 2 tygodnie - po czym powinny być kiszone i smaczne :)