środa, 27 maja 2015

Tarta z rabarbarem - pyszna i łatwa w przygotowaniu


Mamy okres na rabarbar. Postanowiłam wykorzystać sytuację i przygotować pyszną i łatwą tartę z rabarbarem. 



Składniki

  • 4–5 łodyg rabarbaru
  • 2 łyżki cukru

Kruchy spód i budyń

  • 150g mąki pszennej
  • 1 kostka miękkiego masła
  • 100g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 3 duże łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 budyń duży delecta
  • 1 szklankę mleka 0,5%

Kruszonka

  • 100g mąki pszennej
  • 50g cukru
  • 50g miękkiego masła
  • wanilia, opcjonalnie


Przygotowane ciasto przekładam do blachy, nakładam na nie folie do pieczenia i wysypuję fasolki, aby ciasto nie podnosiło się i nie puchło. Wstawiam do piekarnika nagrzanego na 200C na 10 minut. 



W między czasie przygotowuje budyń z 1 szklanki mleka. Doprowadzam do gęstości gotując i odstawiam do ostygnięcia. 




Po 10-ciu minutach wyjmuję tartę z piekarnika i nakładam na nią wcześniej schłodzony budyń.



Kolejno na budyń nakładam rabarbar pokrojony w małe kawałeczki. Rozsypuję go na całej płaszczyźnie. 


Po nałożeniu rabarbaru posypuje kruszonką na całości oraz posypuje 2 łyżkami cukru kryształowego i wstawiam do piekarnika na 170C na 30 minut. 



Po 30-tu minutach rabarbar puścił sok, który delikatnie pomieszał się z budyniem. Kruszonka się zarumieniła. 

Efekt poniżej :)


Puszna, delikatna tarta. Mięciutka, aksamitna dzięki dodatku budyniu. Fantastyczna POLECAM 






A wy macie jakieś inne przepisy na tartę z rabarbarem? :) Zachęcam do odwiedzenia moich kanałów na Facebooku i Instagramie :)



Wasze komentarze :)