Mamy okres na rabarbar. Postanowiłam wykorzystać sytuację i przygotować pyszną i łatwą tartę z rabarbarem.
Składniki
- 4–5 łodyg rabarbaru
- 2 łyżki cukru
Kruchy spód i budyń
- 150g mąki pszennej
- 1 kostka miękkiego masła
- 100g cukru pudru
- 1 żółtko
- 3 duże łyżki jogurtu naturalnego
- 1 budyń duży delecta
- 1 szklankę mleka 0,5%
Kruszonka
- 100g mąki pszennej
- 50g cukru
- 50g miękkiego masła
- wanilia, opcjonalnie
Przygotowane ciasto przekładam do blachy, nakładam na nie folie do pieczenia i wysypuję fasolki, aby ciasto nie podnosiło się i nie puchło. Wstawiam do piekarnika nagrzanego na 200C na 10 minut.
W między czasie przygotowuje budyń z 1 szklanki mleka. Doprowadzam do gęstości gotując i odstawiam do ostygnięcia.
Po 10-ciu minutach wyjmuję tartę z piekarnika i nakładam na nią wcześniej schłodzony budyń.
Kolejno na budyń nakładam rabarbar pokrojony w małe kawałeczki. Rozsypuję go na całej płaszczyźnie.
Po nałożeniu rabarbaru posypuje kruszonką na całości oraz posypuje 2 łyżkami cukru kryształowego i wstawiam do piekarnika na 170C na 30 minut.
Po 30-tu minutach rabarbar puścił sok, który delikatnie pomieszał się z budyniem. Kruszonka się zarumieniła.
Efekt poniżej :)
Puszna, delikatna tarta. Mięciutka, aksamitna dzięki dodatku budyniu. Fantastyczna POLECAM
A wy macie jakieś inne przepisy na tartę z rabarbarem? :) Zachęcam do odwiedzenia moich kanałów na Facebooku i Instagramie :)