poniedziałek, 2 listopada 2015

Pyszne czekoladowe praliny orzechowo-migdałowe - szybki przepis



Długo się zbierałam, aby zdobyć dobry przepis na domową czekoladę, która by się nadawała na praliny. Pisząc inaczej, która by była tak stabilna i zwarta, aby się szybko nie rozpuszczała.


Dziś po wielu próbach wreszcie się udało :)

Przepis:

1 szklanka mleka w proszku
2 duże łyżki kakao

1/4 kostki masła
3 łyżki wody
1 szklanka cukru + 1/8 szklanki cukru waniliowego
olejek migdałowy

garstka migdałów i orzechów

Krok 1

w misce wsypuje mleko w proszku i kakao - wszystko dokładnie mieszam aby koloryt się wyrównał

Krok 2

Do rondelka wkładam masło, cukier, wodę i kilka kropli olejku migdałowego, wszystko na małym ogniu mieszam, aby masło i cukier i wszystko nam się rozpuściło - co jakiś czas mieszamy drewnianą łyżką. Kiedy nam się wszystko rozpuści odstawiamy na 10 minut do schłodzenia

Krok 3

W blenderze rozdrabniamy migdały i orzechy na delikatny pył.

Krok 4

Rozdrobnione orzechy i migdały wrzucamy do rondelka z masłem i cukrem i mieszamy - zostawiamy na 5 minut.

Krok 5

Pierwszy mix czyli mleko w proszku i kakao wsypujemy do rondelka z masłem, cukrem i orzechami energicznie mieszając szybko do uzyskania jednolitej konsystencji

Krok 5

W schłodzone foremki silikonowe nakładam małą łyżeczką masę i wkładam do zamrażalnika na około 1-1,5 godziny, aby masa nam stężała :)

Smacznego :)

Fantastyczne foremki silikonowe dostałam na allegro TU

Wasze komentarze :)